środa, 29 kwietnia 2015

Krem z batatów i brokułów

Składniki
(na 4 porcje)

- 1 duży batat (ok. 230 g bez skórki),
- szklanka brokułów (ok. 100g),
- 1 cebula (ok. 80g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- 1 marchewka (ok. 45g),
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, słodka, ostra i wędzona papryka, łyżeczka sosu sojowego,
- 2 łyżki pestek dyni (ok. 20g).


Sposób przygotowania

1. Obieramy marchewkę i batata.
2. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym.
3. Cebulę zalewamy 3 szklankami wody i dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, batata i brokuły.
4. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości.
5. Całość miksujemy, przyprawiamy do smaku i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.




Krem z batatów i brokułów jest bogaty w:

- potas, który reguluję przewodzenie bodźców nerwowych
- witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- β- karoten, który również jest antyoksydantem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 250 ml  
Energia: 118,8 kcal   
Białko: 3,5 g   
Tłuszcze: 5,1 g  
Węglowodany: 15,5 g 

Błonnik pokarmowy : 2,5 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.