poniedziałek, 19 maja 2014

Podpłomyki

Składniki
(na 4 porcje)

Ciasto:
- szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 130g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g),
- ½ łyżeczki soli,
- letnia przegotowana woda.

Nadzienie:
- papryka (ok. 200g),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g),
- ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g),
- filet z piersi kurczaka (ok. 120g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- kulka mozarelli (ok. 125 g),
- przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia).


Sposób przygotowania:

1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy.
2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej.
3. Kroimy paprykę w kostkę.
4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię.
5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy.
6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto.
7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą mozarellą.
8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min.




Podpłomyki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która przyspiesza gojenie się ran,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 180 g  
Energia: 294 kcal   
Białko: 17,6 g   
Tłuszcze: 11,7 g  
Węglowodany: 35,3 g 
Błonnik pokarmowy : 2,24 g









Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.