Składniki
(na 12 sztuk)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180g),
- 2 marchewki (ok. 90g),
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula (ok. 40g),
- 3 łyżki kaszy manny (ok. 36g),
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g)
- pieprz, sól, curry, kurkuma,
papryka słodka i ostra.
Sposób przygotowania
1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do
miękkości w 2 szklankach wody.
2. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy startą marchewkę, kaszę
mannę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.
4. Mieszamy całość dokładnie, w razie potrzeby dodajemy
więcej kaszy manny.
5. Masę odstawiamy na 15-30 minut.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
olejem.
7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min.
Kotleciki są bogate w:
- cynk (pochodzący z
soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 50 g
Energia: 66,9 kcal
Białko: 4,2 g
Tłuszcze: 1,0 g
Węglowodany: 11,8g
Błonnik pokarmowy : 1,8 g
Smacznego i zdrowego

Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń