środa, 3 grudnia 2014

Pierogi razowe z serem ;-)

Składniki
(na ok. 32 pierogi)

 ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g),
- ¾ szklanki letniej przegotowanej wody,

nadzienie:
- kostka sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
- żółtko (20g).


Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko z cukrem i dodajemy do twarogu.
4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min.
5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami.





Pierogi z twarogiem są bogate w

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z twarogu), który odpowiada, za prawidłową budową kości i zębów.

Wartość odżywcza jednej porcji (8 pierogów):


Porcja waży: ok. 230 g 
Energia: 316,7 kcal   
Białko: 17,6 g   
Tłuszcze: 5,6 g  
Węglowodany: 54,1 g 
Błonnik pokarmowy : 7,0 g









Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.