czwartek, 3 kwietnia 2014

Suszone banany

Składniki:
(na 2 porcje)

- 2 banany (240g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (5g),
- sok z cytryny.


Sposób przygotowania:

1. Banany obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
2. Banany rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy olejem rzepakowym.
3. Całość pieczemy przez ok. 15-20 min. w 200⁰C (po 10 min. banany przekładamy na drugą stronę)




Suszone banany są bogate w:

- potas, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 60 g  
Energia: 136,1 kcal   
Białko: 1,2 g   
Tłuszcze: 2,9 g  
Węglowodany: 28,2 g 
Błonnik pokarmowy : 2,1 g







 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.