czwartek, 3 kwietnia 2014

Suszone banany

Składniki:
(na 2 porcje)

- 2 banany (240g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (5g),
- sok z cytryny.


Sposób przygotowania:

1. Banany obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
2. Banany rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy olejem rzepakowym.
3. Całość pieczemy przez ok. 15-20 min. w 200⁰C (po 10 min. banany przekładamy na drugą stronę)




Suszone banany są bogate w:

- potas, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 60 g  
Energia: 136,1 kcal   
Białko: 1,2 g   
Tłuszcze: 2,9 g  
Węglowodany: 28,2 g 
Błonnik pokarmowy : 2,1 g







 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

5 komentarzy:

  1. pod względem miękkości wychodzą kruche czy bardziej ciągnące?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. A jak z przechowywaniem tych pyszności? W lodówce czy nie? Jak szybko trzeba je zjeść? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej w lodówce. Niestety dość szybko trzeba je zjeść (szybko pleśnieją) ;-)

      Usuń