niedziela, 30 marca 2014

Pasta z soczewicy

Składniki:
(na 8 porcji)

- ½ szklanki czerwonej soczewicy (90g),
- 2 łyżki prażonych nasion słonecznika (30g),
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (15g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (10g),
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i ostra.


Sposób przygotowania:

1. Soczewicę płuczemy, zalewamy szklanką wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę.
2.Ugotowaną soczewicę, nasiona słonecznika, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, czosnek i przyprawy miksujemy na gładką pastę.




Pasta jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z nasion słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 35 g  
Energia: 69,1 kcal   
Białko: 3,9 g   
Tłuszcze: 3,1 g  
Węglowodany: 7,6 g 
Błonnik pokarmowy : 1,3 g







 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.