Składniki:
(na 8
porcji)
- ½ szklanki czerwonej soczewicy (90g),
- 2
łyżki prażonych nasion słonecznika (30g),
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego (15g),
-
łyżeczka oleju rzepakowego (10g),
-
ząbek czosnku,
-
sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i ostra.
Sposób
przygotowania:
1. Soczewicę płuczemy, zalewamy szklanką wody
i gotujemy aż wchłonie całą wodę.
2.Ugotowaną soczewicę, nasiona
słonecznika, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, czosnek i przyprawy
miksujemy na gładką pastę.
Pasta jest bogata w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- wielonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z nasion słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie
i przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 35 g
Energia: 69,1 kcal
Białko: 3,9 g
Tłuszcze: 3,1 g
Węglowodany: 7,6 g
Błonnik pokarmowy : 1,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.