Składniki:
(na 4
porcje)
- 800 g miąższu dyni,
- 2 czerwone papryki (500g),
- 1 cebula (60g),
- 3 szklanki wody,
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- 800 g miąższu dyni,
- 2 czerwone papryki (500g),
- 1 cebula (60g),
- 3 szklanki wody,
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- sól
i pieprz.
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
1. Kroimy dynię i paprykę w kostkę.
2. Szklimy cebulę na oleju
rzepakowym i dodajemy pokrojone warzywa.
3. Dodajemy wodę i dusimy aż warzywa
zmiękną.
4. Całość miksujemy na krem i
doprawiamy do smaku.
Krem jest bogaty w:
- β karoten (pochodzący z dyni),
który działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki),
która przyspiesza gojenie się ran i zapobiega procesom starzenia się.
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 110,60 kcal
Białko: 4,1 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 23,0 g
Błonnik pokarmowy : 7,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.