wtorek, 25 marca 2014

Krem dyniowo-paprykowy

Składniki:
(na 4 porcje)

- 800 g miąższu dyni,
- 2 czerwone papryki (500g),
- 1 cebula (60g),
- 3 szklanki wody,
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania:

1. Kroimy dynię i paprykę w kostkę.
2. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy pokrojone warzywa.
3. Dodajemy wodę i dusimy aż warzywa zmiękną.
4. Całość miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.




Krem jest bogaty w:

- β karoten (pochodzący z dyni), który działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która przyspiesza gojenie się ran i zapobiega procesom starzenia się.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g  
Energia: 110,60 kcal   
Białko: 4,1 g   
Tłuszcze: 3,7 g  
Węglowodany: 23,0 g 
Błonnik pokarmowy : 7,9 g




 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.