czwartek, 27 lutego 2014

Pieczone pączki

Składniki
(na 20 pączków)

- ¾ szklanki letniego mleka (200 ml)
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- ½  szklanka cukru (100 g)
- jajko (60g)
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (320 g)
- ½ łyżeczka soli
- łyżeczka masła (5g)
- łyżeczka cukru pudru (5g)
- ½ łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania

1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy  mleko, cukier, jajko i sól.
2. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy „oponki”.
5. Pączki wykładamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 min.
6. Pączki pieczemy w 180ºC przez ok. 10 min.
7. Pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.



Pieczone pączki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 40 g  
Energia: 82,63 kcal   
Białko: 2,62 g   
Tłuszcze: 1,27 g  
Węglowodany: 16,70 g 
Błonnik pokarmowy : 1,73 g




Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz