Składniki
(na
20 pączków)
- ¾
szklanki letniego mleka (200 ml)
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- ½ szklanka cukru (100 g)
- jajko (60g)
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
pełnoziarnistej (320 g)
- ½ łyżeczka soli
- łyżeczka masła (5g)
- łyżeczka cukru pudru (5g)
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy mleko, cukier, jajko i sól.
2. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy „oponki”.
5. Pączki wykładamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 min.
6. Pączki pieczemy w 180ºC przez ok. 10 min.
7. Pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
2. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy „oponki”.
5. Pączki wykładamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 min.
6. Pączki pieczemy w 180ºC przez ok. 10 min.
7. Pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Pieczone pączki są bogate w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
Porcja waży: ok. 40 g
Energia: 82,63 kcal
Białko: 2,62 g
Tłuszcze: 1,27 g
Węglowodany: 16,70 g
Błonnik pokarmowy : 1,73 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.