(na
1 porcję)
- 1/3 opakowania mieszanki warzywnej mrożonej (ok. 150 g),
- mały batat (ok. 200 g),
- 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g),
- mięso z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 150 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
-
przyprawy: papryka słodka, kurkuma, oregano, tymianek, sól, pieprz.
1. Warzywa rozmrażamy.
2. Batata obieramy i kroimy w kostkę.
3. Batata marynujemy w łyżeczce oleju, tymianku, szczypcie soli i pieprzu.
4. Batata przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach C (bez przykrycia).
5. Filety z kurczaka, kroimy na mniejsze porcje, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, kurkumie, oregano, szczypcie soli i pieprzu.
6. Do podpieczonego batata dodajemy rozmrożone warzywa. Na wierzchu rozkładamy filety z kurczaka i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min.
7. Po upieczeniu całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kurczak
zapiekany z warzywami i batatami jest bogaty w:
-
pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka),
- β-karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- β-karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 500 g
Energia:
450,3 kcal
Białko:
38,3 g
Tłuszcze:
12,7 g
Węglowodany:
49,8 g
Błonnik
pokarmowy:
8,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.