wtorek, 14 maja 2019

Burgery z papryką

Składniki
(na 1 porcję)

- mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- 1/4 papryki (ok. 38 g),
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml),
- mieszanka warzywna: brokuły, kalafior, marchew (ok. 150 g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz.


Sposób przygotowania

1. Mieszamy mięso mielone z drobno pokrojoną w drobną kostkę papryką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, szczyptą papryki słodkiej, ostrej, soli, pieprzu i formujemy kotleciki.
2. Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni.
3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka.
4. Blanszujemy warzywa.
5. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw.





Burgery z kurczaka z papryką są bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka),
- witaminę C (pochodzący z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 600 g
Energia: 434,5 kcal
Białko: 41,3 g
Tłuszcze: 7,5 g
Węglowodany: 55,4 g
Błonnik pokarmowy: 9,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.