(na
1 porcję)
- mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- 1/4 papryki (ok. 38 g),
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml),
- mieszanka warzywna: brokuły, kalafior, marchew (ok. 150 g),
-
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz.
Sposób
przygotowania
1. Mieszamy mięso mielone z drobno pokrojoną w drobną kostkę papryką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, szczyptą papryki słodkiej, ostrej, soli, pieprzu i formujemy kotleciki.
2.
Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni.
3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka.
4. Blanszujemy warzywa.
5. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw.
3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka.
4. Blanszujemy warzywa.
5. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw.
Burgery
z kurczaka z papryką są bogate w:
-
pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka),
- witaminę C (pochodzący z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- witaminę C (pochodzący z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 600 g
Energia:
434,5 kcal
Białko:
41,3 g
Tłuszcze:
7,5 g
Węglowodany:
55,4 g
Błonnik
pokarmowy:
9,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.