(na 1 porcję)
- 6 szparagów (ok. 130 g)
- 1 jajo (ok. 50 g),
- kilka liści sałaty (ok. 30 g),
- 1 mały pomidor (ok. 100 g),
- łyżka szczypiorku (ok. 8g),
- 1 jajo (ok. 50 g),
- kilka liści sałaty (ok. 30 g),
- 1 mały pomidor (ok. 100 g),
- łyżka szczypiorku (ok. 8g),
- 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16
g),
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 60 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- przyprawy: sól i pieprz.
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 60 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy twarde końce.
2. Łodygi szparagów kroimy ukośnie na plasterki (główki pozostawiamy w całości).
3. Szparagi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 min.
4. Jajo gotujemy na półtwardo (ok. 4-5 min od momentu zagotowania się wody).
5. Jajo studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupki.
6. Sałatę rwiemy na kawałki a pomidora kroimy w półksiężyce.
7. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą, miodem, szczyptą soli i pieprzu.
8. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, dodajemy przekrojone na pół jajo, parmezan i polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka ze szparagami i
jajem jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- żelazo (pochodzące z szparagów), które zapobiega powstawaniu niedokrwistości,
- likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- żelazo (pochodzące z szparagów), które zapobiega powstawaniu niedokrwistości,
- likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży:ok. 370 g
Energia: 252,2 kcal
Białko: 19,5 g
Tłuszcze: 12,4 g
Węglowodany: 19,4 g
Błonnik pokarmowy: 3,4 g
Porcja waży:ok. 370 g
Energia: 252,2 kcal
Białko: 19,5 g
Tłuszcze: 12,4 g
Węglowodany: 19,4 g
Błonnik pokarmowy: 3,4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.