Składniki
(na 24 ciasteczka, 4
porcje)
- szklanka
amarantusa ekspandowanego (30g),
- 2 łyżki płatków
migdałów (20g),
- 2 łyżki wiórków
kokosowych (20g),
- łyżka kakao (10g),
- 2 łyżeczki cukru
(10g),
- jajko (60g).
Sposób
przygotowania:
1. Mieszamy
wszystkie składniki.
2. Formujemy na
papierze do pieczenia ciasteczka i
pieczemy ok. 10 min w 180⁰C (po 5 min. pieczenia, ciasteczka przewracamy na
drugą stronę, żeby się nie przypaliły)
Ciasteczka są bogate
w:
- wapń (pochodzący z
amarantusa), który zapewnia prawidłową budowę kości,
- żelazo (pochodzące
z amarantusa), które bierze udział w transporcie krwi w organizmie,
- magnez (pochodzący
z kakao), które reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Porcja waży: ok. 35 g
Energia: 130 kcal
Białko: 4,1 g
Tłuszcze: 7,9 g
Węglowodany: 13 g
Błonnik pokarmowy : 2,24 g

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.