sobota, 17 maja 2014

Ciasteczka z amarantusa

Składniki
(na 24 ciasteczka, 4 porcje)

- szklanka amarantusa ekspandowanego (30g),
- 2 łyżki płatków migdałów (20g),
- 2 łyżki wiórków kokosowych (20g),
- łyżka kakao (10g),
- 2 łyżeczki cukru (10g),
- jajko (60g).

Sposób przygotowania:

1. Mieszamy wszystkie składniki.
2. Formujemy na papierze do pieczenia  ciasteczka i pieczemy ok. 10 min w 180⁰C (po 5 min. pieczenia, ciasteczka przewracamy na drugą stronę, żeby się nie przypaliły)



Ciasteczka są bogate w:

- wapń (pochodzący z amarantusa), który zapewnia prawidłową budowę kości,
- żelazo (pochodzące z amarantusa), które bierze udział w transporcie krwi w organizmie,
- magnez (pochodzący z kakao), które reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 35 g  
Energia: 130 kcal   
Białko: 4,1 g   
Tłuszcze: 7,9 g  
Węglowodany: 13 g 
Błonnik pokarmowy : 2,24 g









Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.