wtorek, 13 maja 2014

Pełnoziarniste pieczywo

Składniki:
(na 9 porcji)

- szklanka płatków owsianych górskich (ok.110g),
- szklanka mąki pszennej razowej (ok. 120g),
- 25 g nasion słonecznika,
- 25 g nasion siemienia lnianego,
- 25 g pestek dyni,
- 25 g ziaren sezamu,
- 1 ½ szklanki wody (350 ml),
- ½ łyżeczki soli.

-25 g maku (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

1. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.
2. Masę przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia  i posypujemy makiem
3. Pieczemy w 170ºC ok. 60 min. Po 10-15 minutach pieczenia wyjmujemy blachę z piekarnika i kroimy ciasto na kromeczki. Wstawiamy z powrotem do piekarnika (podczas pieczenia warto uchylać piekarnik na ok. 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną)



Chlebek jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z nasion słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- lecytynę (pochodzącą z sezamu), która korzystnie wpływa na koncentrację i pamięć.
- wapń (pochodzący z maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości.

Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 60 g  
Energia: 129,0 kcal   
Białko: 4,9 g   
Tłuszcze: 4,9 g  
Węglowodany: 19,4 g 
Błonnik pokarmowy : 3,2 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.