Składniki:
(na
9 porcji)
-
szklanka płatków owsianych górskich (ok.110g),
-
szklanka mąki pszennej razowej (ok. 120g),
-
25 g nasion słonecznika,
-
25 g nasion siemienia lnianego,
-
25 g pestek dyni,
-
25 g ziaren sezamu,
- 1
½ szklanki wody (350 ml),
- ½
łyżeczki soli.
-25
g maku (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.
2. Masę przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy makiem
3. Pieczemy w 170ºC ok. 60 min. Po 10-15 minutach pieczenia wyjmujemy blachę z piekarnika i kroimy ciasto na kromeczki. Wstawiamy z powrotem do piekarnika (podczas pieczenia warto uchylać piekarnik na ok. 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną)
Chlebek jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy
tłuszczowe (pochodzące z nasion słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie
i przeciwnowotworowo,
- lecytynę
(pochodzącą z sezamu), która korzystnie wpływa na koncentrację i pamięć.
- wapń (pochodzący z maku), który odpowiada za
prawidłową budowę kości.
Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 129,0 kcal
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 4,9 g
Węglowodany: 19,4 g
Błonnik pokarmowy : 3,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.