wtorek, 8 kwietnia 2014

Krem z ciecierzycy i pomidorów

Składniki:
(na 4 porcje)

- puszka ciecierzycy (400g),
- 2 szklanki passaty pomidorowej (500 ml),
- 1 cebula (60g),
- 2 ząbki czosnku,
- 3 szklanki wody (750 ml),
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka.


Sposób przygotowania:

1. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
2. Cebulę i czosnek łączymy z passatą pomidorową, odsączoną ciecierzycą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.
3. Całość miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.



Krem jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk (pochodzący z ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g  
Energia: 159,80 kcal   
Białko: 10,2 g   
Tłuszcze: 3,9 g  
Węglowodany: 25,7 g 
Błonnik pokarmowy : 4,9 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz