Składniki:
(na 4
porcje)
- puszka ciecierzycy (400g),
- puszka ciecierzycy (400g),
- 2 szklanki passaty pomidorowej (500 ml),
- 1 cebula (60g),
- 2 ząbki czosnku,
- 3 szklanki wody (750 ml),
- 1 cebula (60g),
- 2 ząbki czosnku,
- 3 szklanki wody (750 ml),
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka.
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka.
Sposób
przygotowania:
1. Szklimy cebulę na oleju
rzepakowym i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
2. Cebulę i czosnek łączymy z
passatą pomidorową, odsączoną ciecierzycą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20
min.
3. Całość miksujemy na krem i
doprawiamy do smaku.
Krem jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk (pochodzący z ciecierzycy), który odpowiada
za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 159,80 kcal
Białko: 10,2 g
Tłuszcze: 3,9 g
Węglowodany: 25,7 g
Błonnik pokarmowy : 4,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.