Składniki:
(na 10
muffnek)
- 2
szklanki mąki pszennej razowej (ok.260 g),
- 2
łyżeczki kakao (ok.20g),
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,
- szczypta
soli,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok.200 ml),
- 3
łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże
jajko (ok.60 g),
- 4
łyżki miodu (ok.96 g),
- 3
łyżki wiórków kokosowych (ok.18g)
- 3
łyżki orzechów arachidowych (ok.30g),
- pół
tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g).
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy
mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe.
2. Mieszamy
jajko, mleko, sól, olej i miód.
3. Łączymy
składniki suche z mokrymi.
4. Foremki
do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości
foremki..
5. Pieczemy
w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
6. Roztapiamy
czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.
7. Muffinki
posypujemy rozdrobnionymi orzechami arachidowymi.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom
cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący
z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 211,3 kcal
Białko: 6,0 g
Tłuszcze: 8,1 g
Węglowodany: 31,6 g
Błonnik pokarmowy : 3,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.