czwartek, 24 kwietnia 2014

Babeczki czekoladowe

Składniki:
(na 10 muffnek)

- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok.260 g),
- 2 łyżeczki kakao (ok.20g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ¾  szklanki mleka 2% (ok.200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże jajko (ok.60 g),
- 4 łyżki miodu (ok.96 g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok.18g)
- 3 łyżki orzechów arachidowych (ok.30g),
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g).

Sposób przygotowania:

1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe.
2. Mieszamy jajko, mleko, sól, olej i miód.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi.
4. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki..
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
6. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.
7. Muffinki posypujemy rozdrobnionymi orzechami arachidowymi.



Muffiny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g  
Energia: 211,3 kcal   
Białko: 6,0 g   
Tłuszcze: 8,1 g  
Węglowodany: 31,6 g 
Błonnik pokarmowy : 3,2 g








 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz