poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Szarlotka

Składniki
(na 8 porcji)

Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 200g)
- 5 jaj (ok.300g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok.50g),
- ¾ szklanki cukru (ok.150g),
- ½ szklanki oleju rzepakowego (ok.100ml),
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg jabłek,
- cynamon,
- ziarenka laski wanilii.

Kruszonka:
- ¼ kostki masła (ok.50g)
- pół szklanki orzechów włoskich (ok.65g),
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok.50g),
- ¼ szklanki cukru (ok.50g).


Sposób przygotowania

1. Ubijamy jajka z cukrem.
2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy.
3. Obieramy jabłka i kroimy na drobne kawałki.
4. Na cieście układamy kawałki jabłek i oprószamy cynamonem.
5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z uprażonymi orzechami, mąką i cukrem.
6. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.




Szarlotka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 220 g  
Energia: 512,8 kcal   
Białko: 10,9 g   
Tłuszcze: 26,9 g  
Węglowodany: 63,3 g 
Błonnik pokarmowy : 6,3 g









 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz