Składniki
(na 8 porcji)
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 200g)
- 5 jaj (ok.300g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok.50g),
- ¾ szklanki cukru (ok.150g),
- ½ szklanki oleju rzepakowego (ok.100ml),
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg jabłek,
- cynamon,
- ziarenka laski wanilii.
Kruszonka:
- ¼ kostki masła (ok.50g)
- pół szklanki orzechów włoskich (ok.65g),
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok.50g),
- ¼ szklanki cukru (ok.50g).
Sposób przygotowania
1. Ubijamy jajka z cukrem.
2. Dodajemy mąkę,
proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy.
3. Obieramy
jabłka i kroimy na drobne kawałki.
4. Na cieście
układamy kawałki jabłek i oprószamy cynamonem.
5.
Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z uprażonymi orzechami, mąką i cukrem.
6. Ciasto
posypujemy kruszonką i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.
Szarlotka jest
bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje
uczucie sytości.
Porcja waży: ok. 220 g
Energia: 512,8 kcal
Białko: 10,9 g
Tłuszcze: 26,9 g
Węglowodany: 63,3 g
Błonnik pokarmowy : 6,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.