niedziela, 7 grudnia 2014

Drożdżówki z serem

Składniki
(na 10 drożdżówek)

Ciasto:

- szklanka mleka (ok. 250 ml)
- 40g świeżych drożdży
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g)
- 2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 260g),
- ½ szklanki mąki pszennej (ok. 60g),
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- 1 jajko ok. (60g).

Nadzienie:

- 500 g serka homogenizowanego 3% tł.
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g),
- ziarenka laski wanilii,
- 1 żółtko (ok. 20g)


Sposób przygotowania

1. Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Całość obsypujemy mąką pszenną i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną Graham, jajko i rozpuszczoną łyżeczkę masła.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
4. Ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, pozostawiając „dołeczek” na ser.
5. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min.
6. Ubijamy żółtko z cukrem pudrem i mieszamy z twarogiem i ziarenkami laski wanilii
6. Na bułeczki nakładamy przygotowany ser i pieczemy w 180C przez ok. 20 min.




Bułeczki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z mleka i twarogu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów


Wartość odżywcza jednej drożdżówki:

Porcja waży: ok. 50 g  
Energia: 218,0 kcal   
Białko: 15,7 g   
Tłuszcze: 4,1 g  
Węglowodany: 32,2g 
Błonnik pokarmowy : 3,2 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.