Składniki
(na
10 drożdżówek)
Ciasto:
-
szklanka mleka (ok. 250 ml)
-
40g świeżych drożdży
-
¼ szklanki cukru (ok. 50g)
-
2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 260g),
-
½ szklanki mąki pszennej (ok. 60g),
-
łyżeczka masła (ok. 5g),
-
1 jajko ok. (60g).
Nadzienie:
-
500 g serka homogenizowanego 3% tł.
-
2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g),
-
ziarenka laski wanilii,
-
1 żółtko (ok. 20g)
Sposób
przygotowania
1.
Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Całość
obsypujemy mąką pszenną i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
2.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną Graham, jajko i rozpuszczoną
łyżeczkę masła.
3.
Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
4.
Ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, pozostawiając „dołeczek” na
ser.
5.
Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min.
6.
Ubijamy żółtko z cukrem pudrem i mieszamy z twarogiem i ziarenkami laski
wanilii
6.
Na bułeczki nakładamy przygotowany ser i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min.
Bułeczki
są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości,
-
wapń (pochodzący z mleka i twarogu), który odpowiada za prawidłową budowę kości
i zębów
Wartość
odżywcza jednej drożdżówki:
Porcja
waży: ok. 50 g
Energia: 218,0 kcal
Białko: 15,7 g
Tłuszcze: 4,1 g
Węglowodany:
32,2g
Błonnik
pokarmowy : 3,2 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń