środa, 10 grudnia 2014

Pasta z łososia

Składniki
(na 5 porcji)

- 50 g łososia,
- ½ cebuli (ok. 40g),
- ½ papryki (ok. 100g),
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g),
- sok z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania

1. Pieczemy łososia, kawałki papryki, cebuli i czosnek w piekarniku przez ok. 15 min.
2. Po wystudzeniu składników, miksujemy je.
3. Do pasty dodajemy sok z cytryny, koncentrat, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pasta jest bogata w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 35 g  
Energia: 47,5 kcal   
Białko: 2,5 g   
Tłuszcze: 3,5 g  
Węglowodany: 2,5 g 
Błonnik pokarmowy : 0,5 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.