Składniki
(na 5 porcji)
(na 5 porcji)
- 50 g łososia,
- ½ cebuli (ok. 40g),
- ½ papryki (ok.
100g),
- łyżka koncentratu
pomidorowego (ok. 25g),
- łyżka oliwy z oliwek
(ok. 10g),
- sok z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Pieczemy łososia, kawałki papryki, cebuli i czosnek w piekarniku przez ok. 15 min.
1. Pieczemy łososia, kawałki papryki, cebuli i czosnek w piekarniku przez ok. 15 min.
2. Po wystudzeniu składników, miksujemy je.
3. Do pasty dodajemy sok z cytryny, koncentrat, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Do pasty dodajemy sok z cytryny, koncentrat, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pasta jest bogata w:
- wielonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie i
przeciwnowotworowo.
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza
jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 35 g
Energia: 47,5 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 3,5 g
Węglowodany: 2,5 g
Błonnik pokarmowy : 0,5 g
Energia: 47,5 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 3,5 g
Węglowodany: 2,5 g
Błonnik pokarmowy : 0,5 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.