piątek, 5 grudnia 2014

Kotleciki z soczewicy

Składniki
(na 12 sztuk)

- 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180g),
- 2 marchewki (ok. 90g),
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula (ok. 40g),
- 3 łyżki kaszy manny (ok. 36g),
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g)
- pieprz, sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra.


Sposób przygotowania

1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody.
2. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy startą marchewkę, kaszę mannę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.
4. Mieszamy całość dokładnie, w razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny.
5. Masę odstawiamy na 15-30 minut.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min.




Kotleciki są bogate w:

- cynk  (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednego kotlecika:

Porcja waży: ok. 50 g  
Energia: 66,9 kcal   
Białko: 4,2 g   
Tłuszcze: 1,0 g  
Węglowodany: 11,8g 
Błonnik pokarmowy : 1,8 g









Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.