(na 4 porcje)
- 3 szklanki bulionu
warzywnego (ok.750ml),
- 2 ziemniaki (ok.
140g),
- puszka kukurydzy
konserwowej (ok. 220g),
- 1 cebula (ok.40g)
- łyżka oleju
rzepakowego (ok.10g)
- przyprawy: sól,
pieprz, słodka i ostra papryka.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w
kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
2. Ziemniaki kroimy
w kostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem.
3. Całość gotujemy
ok. 30 min, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Pod koniec
gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę i miksujemy na gładki krem.
5. Krem doprawiamy
do smaku przyprawami.
Krem jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy,
który daje uczucie sytości,
- wielonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i
przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 290 g
Energia: 108 kcal
Białko: 2,4 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 20,1 g
Błonnik pokarmowy : 2,84 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.