środa, 21 maja 2014

Krem kukurydziany

 Składniki
(na 4 porcje)

- 3 szklanki bulionu warzywnego (ok.750ml),
- 2 ziemniaki (ok. 140g),
- puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220g),
- 1 cebula (ok.40g)
- łyżka oleju rzepakowego (ok.10g)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka.


Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem.
3. Całość gotujemy ok. 30 min, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę i miksujemy na gładki krem.
5. Krem doprawiamy do smaku przyprawami.




Krem jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 290 g  
Energia: 108 kcal   
Białko: 2,4 g   
Tłuszcze: 3,2 g  
Węglowodany: 20,1 g 
Błonnik pokarmowy : 2,84 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.