Składniki
(na 4 porcje)
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki
pszennej razowej (ok. 180g),
- 1 łyżka drożdży
instant (ok.6g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- ¼ szklanki wody
(ok. 60 ml),
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z
oliwek (20g).
Nadzienie:
- 4 marchewki (ok.180g),
- ½ pora (ok. 50g),
- 200 g fasolki
szparagowej,
- opakowanie jogurtu
greckiego light (200g),
- 1 jajko (60g),
- kula Mozarelli
(ok. 125g),
- słodka papryka, sól, pieprz, bazylia.
Sposób
przygotowania:
1. Mieszamy mąkę z
drożdżami i solą.
2. Dodajemy jajko,
oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do
wyrośnięcia).
3. Marchewkę
obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min.
4. Fasolkę
szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min.
5. Por kroimy w
plasterki.
6. Jogurt mieszamy z
jajkiem i przyprawami.
7. Formę wykładamy
rozwałkowanym ciastem.
8. Na ciasto
nakładamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-jogurtową.
9. Całość posypujemy
startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C.
Tarta jest bogata w:
- błonnik pokarmowy,
który daje uczucie sytości,
- β-
karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, niszczy wolne
rodniki,
- żelazo (pochodzące
z fasolki szparagowej) niezbędne do transportu tlenu w organizmie.
Porcja waży: ok. 280 g
Energia: 369 kcal
Białko: 22,3 g
Tłuszcze: 16,3 g
Węglowodany: 41,6 g
Błonnik pokarmowy : 8,55 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.