niedziela, 25 maja 2014

Tarta drożdżowa z warzywami

Składniki
(na 4 porcje)

Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej (ok. 180g),
- 1 łyżka drożdży instant (ok.6g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- ¼ szklanki wody (ok. 60 ml),
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g).

Nadzienie:
- 4 marchewki (ok.180g),
- ½ pora (ok. 50g),
- 200 g fasolki szparagowej,
- opakowanie jogurtu greckiego light (200g),
- 1 jajko (60g),
- kula Mozarelli (ok. 125g),
-  słodka papryka, sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:

1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą.
2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia).
3. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min.
4. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min.
5. Por kroimy w plasterki.
6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami.
7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem.
8. Na ciasto nakładamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-jogurtową.
9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C.




Tarta  jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- β- karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki,
- żelazo (pochodzące z fasolki szparagowej) niezbędne do transportu tlenu w organizmie.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 280 g  
Energia: 369 kcal   
Białko: 22,3 g   
Tłuszcze: 16,3 g  
Węglowodany: 41,6 g 
Błonnik pokarmowy : 8,55 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.