Składniki
(na 4
porcje)
- kg cebuli,
- 2 łyżeczkii masła (ok. 10g),
- kg cebuli,
- 2 łyżeczkii masła (ok. 10g),
- 2
ziemniaki (ok. 140g),
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sól i czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sól i czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki.
2. Podsmażamy cebulę na maśle (na
wolnym ogniu, żeby się nie przypaliła).
3. Do zarumienionej cebuli dodajemy
wywar, obrane ziemniaki i gotujemy ok. 25 min.
4. Całość blendujemy na gładki krem
i doprawiamy do smaku.
Krem jest bogaty w:
- siarkę, która korzystnie
działa na włosy i skórę,
- substancje
przeciwbakteryjne.
Porcja waży: ok. 500 ml
Energia: 190 kcal
Białko: 7,7 g
Tłuszcze: 5,9 g
Węglowodany: 34,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.