czwartek, 29 maja 2014

Zupa cebulowa

Składniki
(na 4 porcje)

- kg cebuli,
- 2 łyżeczkii masła (ok. 10g),
- 2 ziemniaki (ok. 140g),
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sól  i czarny pieprz.


Sposób przygotowania:

1. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki.
2. Podsmażamy cebulę na maśle (na wolnym ogniu, żeby się nie przypaliła).
3. Do zarumienionej cebuli dodajemy wywar, obrane ziemniaki i gotujemy ok. 25 min.
4. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.




Krem jest bogaty w:

- siarkę, która korzystnie działa na włosy i skórę,
- substancje przeciwbakteryjne.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 500 ml  
Energia: 190 kcal   
Białko: 7,7 g   
Tłuszcze: 5,9 g  
Węglowodany: 34,4 g 
Błonnik pokarmowy: 7,8 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz