Składniki
(na 10 porcji)
- 1 szklanka ziaren słonecznika (ok. 140g),
- ¾ szklanki siemienia lnianego (ok. 105g),
- 2 łyżki nasion chia (ok. 20g),
- ½ szklanki orzechów arachidowych (ok. 50g),
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 165g),
- 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego (ok. 100g),
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka miodu (ok. 24g),
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 50g),
- 1 ½ szklanki letniej wody (ewentualnie trochę więcej, żeby
masa była spójna).
Sposób przygotowania
1. Mieszamy wszystkie suche składniki w misce.
2. Mieszamy wodę z miodem i olejem kokosowym.
3. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy
i odstawiamy na 1-2 h.
4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C
przez ok. 50-60 min.
5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do
wystudzenia.
Chleb jest bogaty w:
- kwasy omega-3,
które działają przeciwzapalnie,
- błonnik pokarmowy,
który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.
Porcja waży: ok. 95 g
Energia: 327,1 kcal
Białko: 11,8 g
Tłuszcze: 21,4 g
Węglowodany: 25,3 g
Błonnik pokarmowy : 3,8 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń