poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Chleb z ziarnami

Składniki
(na 10 porcji)

- 1 szklanka ziaren słonecznika (ok. 140g),
- ¾ szklanki siemienia lnianego (ok. 105g),
- 2 łyżki nasion chia (ok. 20g),
- ½ szklanki orzechów arachidowych (ok. 50g),
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 165g),
- 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego (ok. 100g),
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka miodu (ok. 24g),
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 50g),
- 1 ½ szklanki letniej wody (ewentualnie trochę więcej, żeby masa była spójna).


Sposób przygotowania

1. Mieszamy wszystkie suche składniki w misce.
2. Mieszamy wodę z miodem i olejem kokosowym.
3. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 h.
4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min.
5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia.




Chleb jest bogaty w:

- kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie,
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 95 g  
Energia: 327,1 kcal   
Białko: 11,8 g   
Tłuszcze: 21,4 g  
Węglowodany: 25,3 g 
Błonnik pokarmowy : 3,8 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.