Składniki
(na 4 porcje)
- 1 duży batat (ok. 230 g bez skórki),
- szklanka brokułów (ok. 100g),
- 1 cebula (ok. 80g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- 1 marchewka (ok. 45g),
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, słodka, ostra i
wędzona papryka, łyżeczka sosu sojowego,
- 2 łyżki pestek dyni (ok. 20g).
Sposób przygotowania
1. Obieramy marchewkę i batata.
2. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym.
3. Cebulę zalewamy 3 szklankami wody i dodajemy pokrojone
warzywa: marchewkę, batata i brokuły.
4. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości.
5. Całość miksujemy, przyprawiamy do smaku i posypujemy
uprażonymi pestkami dyni.
Krem z batatów i brokułów jest bogaty w:
- potas, który reguluję przewodzenie bodźców nerwowych
- witaminę C, która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- β- karoten, który również jest antyoksydantem.
Porcja waży: ok. 250 ml
Energia: 118,8 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 5,1 g
Węglowodany: 15,5 g
Błonnik pokarmowy : 2,5 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń