niedziela, 8 marca 2015

Zapiekane truskawki

Składniki:
(na 2 porcje)

- szklanka truskawek (ok. 160g),
- 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20g),
- 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20 g),
- łyżeczka miodu (ok. 12g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g).


Sposób przygotowania

1. Truskawki wkładamy do kokilek.
5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, orzechami i miodem.
6. Obsypujemy truskawki kruszonką.
7. Całość pieczemy w 180 C przez ok. 20 min.






Zapiekane truskawki są bogate w:

- błonnik pokarmowy ( pochodzący z płatków owsianych i orzechów), który obniża poziom cholesterolu,
- magnez (pochodzący z orzechów), który zapewnia prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które obniżają poziom trójglicerydów (działanie przeciwmiażdżycowe) oraz działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 110 g  
Energia: 179,7 kcal   
Białko: 3,4 g   
Tłuszcz: 11,2 g  
Węglowodany: 19,3 g 
Błonnik pokarmowy : 2,9 g










Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.