czwartek, 12 marca 2015

Sałatka z brokułami

Składniki
(na 1 porcję)

- 3 liście sałaty lodowej (ok. 120g),
- szklanka brokułów (ok. 100g),
- plaster sera Feta (ok. 25g),
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g),
- 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20g),
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki.
2. Brokuły blanszujemy.
3. Ser Feta kroimy w kostkę.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
5. Prażymy na patelni nasiona słonecznika.
6. Na talerzu układamy sałatę, brokuły, Fetę i polewamy przygotowanym sosem. Całość obsypujemy nasionami słonecznika.



Sałatka jest bogata w:

- glutation (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z nasiona słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 315 g  
Energia: 239,8 kcal   
Białko: 15,9 g   
Tłuszcze: 14,3 g  
Węglowodany: 16,9 g 
Błonnik pokarmowy : 5,4 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz