Składniki
(na 1 porcję)
- 3 liście sałaty lodowej (ok. 120g),
- szklanka brokułów (ok. 100g),
- plaster sera Feta (ok. 25g),
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g),
- 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki.
2. Brokuły blanszujemy.
3. Ser Feta kroimy w kostkę.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z
wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
5. Prażymy na patelni nasiona słonecznika.
6. Na talerzu układamy sałatę, brokuły, Fetę i polewamy
przygotowanym sosem. Całość obsypujemy nasionami słonecznika.
Sałatka jest bogata w:
- glutation (pochodzący z brokułów), który jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z nasiona
słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 315 g
Energia: 239,8 kcal
Białko: 15,9 g
Tłuszcze: 14,3 g
Węglowodany:
16,9 g
Błonnik
pokarmowy : 5,4 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.