Składniki
(na dwie porcje)
- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g),
- ½ szklanki mleka (ok. 100 ml),
- 2 łyżki orzechów laskowych (ok. 20g),
- 5 daktyli (ok. 25 g).
Sposób przygotowania
1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min.
2. Ugotowaną komosę ryżową zalewamy mlekiem i odstawiamy pod
przykryciem na ok. 15 min.
3. Daktyle moczymy ok. 10 min. i miksujemy na gładką pastę.
4. Komosę ryżową łączymy z kakao i pastą z daktyli.
5. Pudding z komosy obsypujemy orzechami laskowymi.
Pudding z komosy jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża
poziom cholesterolu,
- wapń (pochodzący z komosy i mleka), który jest składnikiem
kości i zębów,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów
laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo.
Porcja waży: ok. 220 g
Energia: 291,0 kcal
Białko: 8,6 g
Tłuszcze: 9,2 g
Węglowodany: 46,7 g
Błonnik pokarmowy : 3,6 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń