sobota, 14 marca 2015

Pudding z komosy ryżowej

Składniki
(na dwie porcje)

- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g),
- ½ szklanki mleka (ok. 100 ml),
- 2 łyżki orzechów laskowych (ok. 20g),
- 5 daktyli (ok. 25 g).


Sposób przygotowania

1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min.
2. Ugotowaną komosę ryżową zalewamy mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.
3. Daktyle moczymy ok. 10 min. i miksujemy na gładką pastę.
4. Komosę ryżową łączymy z kakao i pastą z daktyli.
5. Pudding z komosy obsypujemy orzechami laskowymi.



Pudding z komosy jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- wapń (pochodzący z komosy i mleka), który jest składnikiem kości i zębów,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 220 g  
Energia: 291,0 kcal   
Białko: 8,6 g   
Tłuszcze: 9,2 g  
Węglowodany: 46,7 g 
Błonnik pokarmowy : 3,6 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.