Składniki
(na 8 porcji)
- 5 jaj (ok. 300g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200g),
- szklanka mąki pszennej Graham (ok. 130g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50ml),
- tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g),
- 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 24g),
- łyżka prażonych płatków migdałów (ok. 10g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania
1. Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Po
wystudzeniu blendujemy na gładką masę.
2. Rozpuszczamy ½ tabliczki czekolady w kąpieli wodnej.
3. Jajka ubijamy z cukrem.
4. Do jajek dodajemy wystudzoną czekoladę, zmiksowaną kaszę
gryczaną i olej.
5. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
i kakao. Całość delikatnie mieszamy.
6. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy ok. 45 min. w 180⁰C.
7. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy w kąpieli wodnej ½
tabliczki czekolady (z dodatkiem 1-2 łyżek mleka).
8. Wystudzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy żurawiną
oraz uprażonymi płatkami migdałów.
Ciasto gryczane jest bogate w:
- magnez (pochodzący
z kaszy i czekolady), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców
nerwowych,
- cynk (pochodzący z
kaszy), który zapewnia prawidłowy wygląd włosów i paznokci.
Porcja waży: ok. 130 g
Energia: 350,9 kcal
Białko: 11,1 g
Tłuszcze: 15,8 g
Węglowodany: 44,7 g
Błonnik pokarmowy : 3,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.