czwartek, 26 marca 2015

Chipsy z jarmużu

Składniki
(na 2 porcje)

- pęczek jarmużu (ok. 200g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20g),
- łyżeczka papryki wędzonej.

Sposób przygotowania

1. Liście jarmużu myjemy i suszymy.
2. Z liści usuwamy grube włókna i tniemy na mniejsze kawałki.
3. Liście mieszamy z olejem i papryką wędzoną.
4. Liście pieczemy w 180⁰C przez ok. 5 min (aż będą chrupkie, ale nie spalone)




Chipsy z jarmużu są bogate w:

- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 20 g  Energia: 117,4 kcal   
Białko: 3,3 g   
Tłuszcze: 10,7 g  
Węglowodany: 6,1 g 
Błonnik pokarmowy : 3,8 g





  Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.