Składniki
(na 2 porcje)
- pęczek jarmużu (ok. 200g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20g),
- łyżeczka papryki wędzonej.
Sposób przygotowania
1. Liście jarmużu myjemy i suszymy.
2. Z liści usuwamy grube włókna i tniemy na mniejsze
kawałki.
3. Liście mieszamy z olejem i papryką wędzoną.
4. Liście pieczemy w 180⁰C przez ok. 5 min (aż będą
chrupkie, ale nie spalone)
Chipsy z jarmużu są bogate w:
- wapń, który
odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- żelazo, które jest
składnikiem hemoglobiny.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 20 g Energia: 117,4 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcze: 10,7 g
Węglowodany:
6,1 g
Błonnik
pokarmowy : 3,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.