Składniki
(na dwie porcje)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 100 g),
- 1 gruszka (ok. 130g),
- 5 truskawek mrożonych (ok. 100g),
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego (ok. 12g),
- 2 łyżeczki prażonych płatków migdałów (ok. 10g).
Sposób przygotowania
1. Obieramy gruszkę ze skóry i miksujemy na gładki mus.
2. Miksujemy truskawki na gładki mus.
3. Na dno szklanki wlewamy mus z gruszki, następnie
posypujemy amarantusem, nakładamy jogurt i wlewamy mus z truskawek.
4. Całość obsypujemy migdałami.
Deser jest bogaty w:
- wapń
(pochodzący z amarantusa i jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości
i zębów,
- witaminę C
(pochodzącą z truskawek), która działa przeciwnowotworowo,
- potas (pochodzący z gruszki),
który odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni.
Porcja
waży: ok. 175 g
Energia: 132,2 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 4,4 g
Węglowodany:
20,5 g
Błonnik
pokarmowy : 3,7 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń