sobota, 28 marca 2015

Kolorowy deser z amarantusem

Składniki
(na dwie porcje)

- 4 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 100 g),
- 1 gruszka (ok. 130g),
- 5 truskawek mrożonych (ok. 100g),
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego (ok. 12g),
- 2 łyżeczki prażonych płatków migdałów (ok. 10g).


Sposób przygotowania

1. Obieramy gruszkę ze skóry i miksujemy na gładki mus.
2. Miksujemy truskawki na gładki mus.
3. Na dno szklanki wlewamy mus z gruszki, następnie posypujemy amarantusem, nakładamy jogurt i wlewamy mus z truskawek.
4. Całość obsypujemy migdałami.




Deser jest bogaty w:

- wapń (pochodzący z amarantusa i jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która działa przeciwnowotworowo,
- potas (pochodzący z gruszki), który odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni.

 Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 175 g  
Energia: 132,2 kcal   
Białko: 4,8 g   
Tłuszcze: 4,4 g  
Węglowodany: 20,5 g 
Błonnik pokarmowy : 3,7 g





Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.