środa, 8 kwietnia 2015

Gorąca czekolada

Składniki
(na 2 porcje)

- szklanka mleka (ok. 250 ml),
- ½ szklanki daktyli (ok. 85 g),
- łyżka kakao (ok. 10 g).


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 10 min.
2. Namoczone daktyle miksujemy i łączymy z mlekiem, i kakao.
3. Czekoladę podgrzewamy.




Czekolada z daktyli jest bogata w:

- magnez (pochodzący z kakao), który pozytywnie wpływa na koncentrację,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 200 ml  
Energia: 402,5 kcal   
Białko: 6,0 g   
Tłuszcze: 3,8 g  
Węglowodany: 39,7g 
Błonnik pokarmowy : 3,9 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza


1 komentarz:

  1. takiej jeszcze nie próbowałam,,a w taką pogodę czekolada' jak znalazł'

    OdpowiedzUsuń