niedziela, 12 kwietnia 2015

Burgery z łososia i czerwonej fasoli

Składniki
(na 4 burgery – 2 porcje)
- 200 g filetu z łososia,
- puszka czerwonej fasoli (ok. 240g),
- cebula (ok. 40g),
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy.


Sposób przygotowania


1. Usuwamy skórę z łososia.
2. Łososia siekamy na drobno.
3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
4. Fasolę odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem.
5. Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym
7. Formujemy 4 kotlety.
8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.




Burgery są bogate w:


- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie,
- cynk (pochodzący z fasoli), który pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 160 g  
Energia: 352,00 kcal   
Białko: 31,4 g   
Tłuszcze: 19,2 g  
Węglowodany: 22,4
Błonnik pokarmowy : 5,8 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.