(na 4 burgery – 2 porcje)
- 200 g filetu z łososia,
- 200 g filetu z łososia,
- puszka czerwonej fasoli (ok. 240g),
- cebula (ok. 40g),
- cebula (ok. 40g),
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona
papryka, sos sojowy.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1. Usuwamy skórę z łososia.
2. Łososia siekamy na drobno.
3. Siekamy cebulę i szklimy ją na
oleju rzepakowym.
4. Fasolę odsączamy z zalewy i
rozgniatamy widelcem.
5. Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną
cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem,
sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym
7. Formujemy 4 kotlety.
8. Burgery smażymy na patelni
teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.
Burgery są bogate w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają
przeciwzapalnie,
- cynk (pochodzący z fasoli), który pozytywnie wpływa
na stan włosów i paznokci.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 160 g
Energia: 352,00 kcal
Białko: 31,4 g
Tłuszcze: 19,2 g
Węglowodany: 22,4 g
Błonnik pokarmowy : 5,8 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń