Składniki
(na 5 porcji)
- 20 g sezamu (ok. 2 łyżki),
- 30 g nasion słonecznika (ok. 3 łyżki),
- 20 g migdałów (ok. 2 łyżki),
- 20 g orzechów arachidowych (ok. 2 łyżki),
- 20 g orzechów włoskich (ok. 2 łyżki),
- 20 g orzechów laskowych (ok. 2 łyżki),
- 2 łyżki miodu (ok. 48g).
Sposób przygotowania
1. Prażymy orzechy i nasiona.
2. Podgrzewamy miód.
3. Łączymy miód z mieszanką.
4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i
przyciskamy deską.
6. Batony chłodzimy w lodówce ok. 1 h.
7. Kroimy batony w ulubione kształty (przechowujemy
najlepiej w lodówce).
Batony orzechowe są bogate w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają
przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z miodu.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 36 g
Energia: 188,0 kcal
Białko:
5,5 g
Tłuszcz: 13,9 g
Węglowodany:
12,7 g
Błonnik
pokarmowy : 2,1 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń