Składniki:
(na 2 porcje)
- szklanka truskawek (ok. 160g),
- 2 łyżki
płatków owsianych (ok. 20g),
- 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20 g),
- łyżeczka miodu (ok. 12g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g).
- 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20 g),
- łyżeczka miodu (ok. 12g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g).
Sposób przygotowania
1. Truskawki
wkładamy do kokilek.
5. Przygotowujemy
kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, orzechami i miodem.
6. Obsypujemy truskawki
kruszonką.
7. Całość
pieczemy w 180 ⁰C przez ok. 20 min.
Zapiekane truskawki są bogate
w:
- błonnik
pokarmowy ( pochodzący z płatków owsianych i orzechów), który obniża poziom
cholesterolu,
- magnez
(pochodzący z orzechów), który zapewnia prawidłowe przewodzenie bodźców
nerwowych,
-
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które obniżają
poziom trójglicerydów (działanie przeciwmiażdżycowe) oraz działają
przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej
porcji:
Porcja waży: ok. 110 g
Energia: 179,7 kcal
Białko:
3,4 g
Tłuszcz:
11,2 g
Węglowodany: 19,3 g
Błonnik pokarmowy : 2,9 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń