Składniki
(na 2 szklanki)
- ½ szklanki migdałów (ok. 50 g),
- 2 szklanki wody źródlanej.
Sposób przygotowania:
1. Migdały zalewamy
wrzątkiem i zostawiamy na 10 min.
2. Migdały płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.
3. Obrane migdały zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 8 h
(najlepiej na noc)
4. Odsączone migdały umieszczamy w blenderze i zalewamy 2
szklankami wody źródlanej.
5. Całość miksujemy kilka minut i przelewamy przez gazę.
6. Zmielone migdały możemy wykorzystać do przygotowania np.
serka.
Mleko migdałowe jest bogate w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają
przeciwkrzepliwe i przeciwnowotworowo,
- witaminę E, która jest antyoksydantem.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 250 ml
Energia: 68,6 kcal
Białko:
2,4 g
Tłuszcz: 6,2 g
Węglowodany:
2,5 g
Błonnik
pokarmowy : 1,6 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń