czwartek, 5 marca 2015

Domowe mleko migdałowe

Składniki
(na 2 szklanki)

- ½ szklanki migdałów (ok. 50 g),
- 2 szklanki wody źródlanej.


Sposób przygotowania:

1.  Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 min.
2. Migdały płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.
3. Obrane migdały zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 8 h (najlepiej na noc)
4. Odsączone migdały umieszczamy w blenderze i zalewamy 2 szklankami wody źródlanej.
5. Całość miksujemy kilka minut i przelewamy przez gazę.
6. Zmielone migdały możemy wykorzystać do przygotowania np. serka.




Mleko migdałowe jest bogate w:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwe i przeciwnowotworowo,
- witaminę E, która jest antyoksydantem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 250 ml 
Energia: 68,6 kcal
Białko: 2,4 g   
Tłuszcz: 6,2 g  
Węglowodany: 2,5 g 
Błonnik pokarmowy : 1,6 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.