Składniki
(na 2
porcje)
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 2
kawałki filetu z łososia (ok. 200g),
-
łyżka sezamu (ok. 10g),
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy (ok. 10g)
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy (ok. 10g)
- sól
i pieprz.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą miksujemy na
gładką pastę (można dodać odrobinę wody).
2. Łososia marynujemy w soku z cytryny, soli i pieprzu.
3. Łososia posypujemy sezamem i pieczemy w 200⁰C przez ok. 15 min.
Pieczony
łosoś z sezamem i cieciorką jest bogaty w:
-
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają
przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z cieciorki), który daje uczucie sytości,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z cieciorki), który daje uczucie sytości,
- żelazo (pochodzące z cieciorki), które jest składnikiem
hemoglobiny.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 230 g
Energia: 456,6 kcal
Białko: 35,0 g
Tłuszcze: 23,2 g
Węglowodany:
32,1g
Błonnik
pokarmowy : 5,3 g
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń