wtorek, 3 marca 2015

Łosoś w sezamie na ciecierzycy

Składniki
(na 2 porcje)


- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 kawałki filetu z łososia (ok. 200g),
- łyżka sezamu (ok. 10g),
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy (ok. 10g)
- sól i pieprz.



Sposób  przygotowania


1. Ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą miksujemy na gładką pastę (można dodać odrobinę wody).
2. Łososia marynujemy w soku z cytryny, soli i pieprzu.
3. Łososia posypujemy sezamem i pieczemy w 200⁰C przez ok. 15 min.




Pieczony łosoś z sezamem i cieciorką jest bogaty w:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z cieciorki), który daje uczucie sytości,
- żelazo (pochodzące z cieciorki), które jest składnikiem hemoglobiny.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 230 g  
Energia: 456,6 kcal   
Białko: 35,0 g   
Tłuszcze: 23,2 g  
Węglowodany: 32,1g 
Błonnik pokarmowy : 5,3 g







 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.