sobota, 28 lutego 2015

Sałatka z awokado i pieczonym kurczakiem

Składniki
(na 2 porcje)

- 4 liście sałaty lodowej (ok. 120g),
- kilkanaście listków bazylii,
- 1 dojrzałe awokado (ok. 140 g bez pestki i skórki),
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- ½ ogórka zielonego (ok. 100g),
- 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g),
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 100g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry.


Sposób przygotowania

1. Rozdrabniamy listki sałaty
2. Awokado i ogórka obieramy i kroimy w kostkę
3. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i pieczemy w 200C przez ok. 15-20 min. Czekamy aż mięso ostygnie, kroimy je na plasterki i układamy na sałacie.
4. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.





Sałatka jest bogata w:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), która działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 210 g  
Energia: 393,7 kcal   
Białko: 16,8 g   
Tłuszcze: 33,6 g  
Węglowodany: 11,9g 

Błonnik pokarmowy : 4,7 g




 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.