Składniki
(na 2
porcje)
- 4 liście sałaty lodowej (ok. 120g),
- kilkanaście listków bazylii,
- 1 dojrzałe awokado (ok. 140 g bez pestki i skórki),
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- ½ ogórka zielonego (ok. 100g),
- 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g),
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- ½ ogórka zielonego (ok. 100g),
- 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g),
- 1 łyżka posiekanego koperku,
-
łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g),
-
mięso z piersi kurczaka (ok. 100g),
-
łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
-
ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1.
Rozdrabniamy listki sałaty
2.
Awokado i ogórka obieramy i kroimy w kostkę
3.
Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i pieczemy w
200⁰C przez ok. 15-20 min. Czekamy aż mięso ostygnie,
kroimy je na plasterki i układamy na sałacie.
4.
Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Sałatka jest bogata w:
- wielonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), która działają przeciwkrzepliwie i
przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają
przeciwmiażdżycowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 210 g
Energia: 393,7 kcal Białko: 16,8 g
Tłuszcze: 33,6 g
Węglowodany: 11,9g
Błonnik pokarmowy : 4,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.