czwartek, 26 lutego 2015

Pieczona pierś z kurczaka

Składniki
(na 2 porcje)

- 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 200g),
- 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich (ok. 20g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry,
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- mleko do namoczenia mięsa.


Sposób przygotowania

1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku.
2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami.
3. Marynujemy mięso i obtaczamy w pokrojonych na drobno orzechach.
4. Pierś z kurczaka owijamy folią aluminiową i pieczemy w 200C przez ok. 20-25 min.



Pieczona pierś z kurczaka w orzechach jest bogata w:

- pełnowartościowe białko
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza porcji:

Porcja waży: ok. 110 g  
Energia: 185,6 kcal   
Białko: 23,1 g   
Tłuszcze: 9,8 g  
Węglowodany: 1,8g 
Błonnik pokarmowy : 0,7 g








 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.