Składniki
(na 2 porcje)
- 1
średnia pierś z kurczaka (ok. 200g),
- 2
łyżki uprażonych orzechów włoskich (ok. 20g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i
ostra, curry,
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- mleko do namoczenia mięsa.
Sposób przygotowania
1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej
przez całą noc) w mleku.
2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z
przyprawami.
3. Marynujemy mięso i obtaczamy w pokrojonych
na drobno orzechach.
4. Pierś z kurczaka owijamy folią aluminiową i pieczemy
w 200⁰C przez ok. 20-25 min.
Pieczona
pierś z kurczaka w orzechach jest bogata w:
-
pełnowartościowe białko
-
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają
przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza porcji:
Porcja
waży: ok. 110 g
Energia: 185,6 kcal
Białko: 23,1 g
Tłuszcze: 9,8 g
Węglowodany:
1,8g
Błonnik
pokarmowy : 0,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.