wtorek, 24 lutego 2015

Pasta z pieczarek

Składniki
(na 10 porcji)

- ½ kg pieczarek,
- 3 łyżki orzechów włoskich (ok. 30g),
- 3 łyżki słonecznika (ok. 30g),
- 1 cebula (ok. 80g),
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki
2. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość dusimy ok. 10-15 min (do momentu wyparowania wody)
4. Orzechy i nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
5. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na pastę.




Pasta jest bogata w:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów i słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 65 g  
Energia: 51,5 kcal   
Białko: 2,7 g   
Tłuszcze: 3,9 g  
Węglowodany: 3,1 g 
Błonnik pokarmowy : 1,5 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.