Składniki
(na 10 porcji)
- ½ kg pieczarek,
- 3 łyżki orzechów włoskich (ok. 30g),
- 3 łyżki słonecznika (ok. 30g),
- 1 cebula (ok. 80g),
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki
2. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość dusimy ok. 10-15
min (do momentu wyparowania wody)
4. Orzechy i nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
5. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na pastę.
Pasta jest bogata w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów i
słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 65 g
Energia: 51,5 kcal
Białko: 2,7 g
Tłuszcze: 3,9 g
Węglowodany:
3,1 g
Błonnik
pokarmowy : 1,5 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.