Składniki
(na 2 porcje)
(na 2 porcje)
-200 g filetu z łososia,
- sok z cytryny,
- 4 łyżki pistacji
(ok. 40g),
- skórka starta z
cytryny,
- 1 łyżeczka oleju
rzepakowego (ok. 5g),
- 1 ząbek czosnku,
- listki bazylii,
- sól i pierz.
na puree:
- 4 ziemniaki (ok. 280
g),
- 2 łyżki mleka (ok.
20ml),
- listki bazylii,
-
sól.
Sposób
przygotowania
1. Łososia dzielimy na dwie porcje, marynujemy w
soli, pieprzu i soku z cytryny.
2. Przygotowujemy pistacjową skorupkę: startą
skórkę z cytryny mieszamy z olejem, czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i
bazylią.
3.
Łososia obsypujemy przygotowaną posypką i pieczemy przez ok. 15 min. w 180⁰C.
4.
Listki bazylii miksujemy blenderem.
5.
Gotujemy ziemniaki i rozgniatamy praską z dodatkiem mleka.
6. Do
ziemniaków dodajemy zmiksowaną bazylię.
Łosoś w skorupce pistacjowej jest bogaty w:
- kwasy omega-3
(pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie,
- substancje
uspokajające, pochodzące z bazylii.
Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 453,8 kcal
Białko: 27,0 g
Tłuszcze: 26,1 g
Węglowodany: 31,1g
Błonnik pokarmowy : 3,3 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.