środa, 11 lutego 2015

Kotlety z ciecierzycy

Składniki
(na 12 sztuk)

- 1 szklanka ciecierzycy (ok. 180g),
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula (ok. 40g),
- 1 łyżka kaszy manny (ok. 12g),
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g)
- pieprz, sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra.


Sposób przygotowania


1. Ciecierzycę płuczemy i moczymy przez noc w 2 szklankach wody.
2. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.
3. Cecierzycę miksujemy i dodajemy kaszę mannę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.
4. Mieszamy całość dokładnie w razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny.
5. Masę odstawiamy na 15-30 minut.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min.




Kotleciki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.


Wartość odżywcza jednego kotlecika:

Porcja waży: ok. 50 g  
Energia: 63,4 kcal   
Białko: 3,0 g   
Tłuszcze: 1,4 g  
Węglowodany: 10,0g 
Błonnik pokarmowy : 2,3 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.