środa, 11 lutego 2015

Kotlety z ciecierzycy

Składniki
(na 12 sztuk)

- 1 szklanka ciecierzycy (ok. 180g),
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula (ok. 40g),
- 1 łyżka kaszy manny (ok. 12g),
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g)
- pieprz, sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra.


Sposób przygotowania


1. Ciecierzycę płuczemy i moczymy przez noc w 2 szklankach wody.
2. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.
3. Cecierzycę miksujemy i dodajemy kaszę mannę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.
4. Mieszamy całość dokładnie w razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny.
5. Masę odstawiamy na 15-30 minut.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min.




Kotleciki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.


Wartość odżywcza jednego kotlecika:

Porcja waży: ok. 50 g  
Energia: 63,4 kcal   
Białko: 3,0 g   
Tłuszcze: 1,4 g  
Węglowodany: 10,0g 
Błonnik pokarmowy : 2,3 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

5 komentarzy:

  1. Świetnie, uwielbiam ciecierzycę, z chęcią sama ugotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne kotleciki, podałabym je z pieczonymi warzywami i sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mielimy ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, po ugotowaniu cicierzycę miksujemy. Dziękuję za czujność, już poprawiam ;-)

      Usuń