Składniki
(na 12 sztuk)
- 1 szklanka ciecierzycy (ok. 180g),
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula (ok. 40g),
- 1 łyżka kaszy manny (ok. 12g),
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g)
- pieprz, sól, curry, kurkuma,
papryka słodka i ostra.
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę płuczemy i moczymy przez noc
w 2 szklankach wody.
2. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.
3. Cecierzycę miksujemy i dodajemy kaszę mannę,
wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.
4. Mieszamy całość dokładnie w razie potrzeby dodajemy
więcej kaszy manny.
5. Masę odstawiamy na 15-30 minut.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
olejem.
7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min.
Kotleciki są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.
Porcja waży: ok. 50 g
Energia: 63,4 kcal
Białko: 3,0 g
Tłuszcze: 1,4 g
Węglowodany: 10,0g
Błonnik pokarmowy : 2,3 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń