niedziela, 8 lutego 2015

Domowe sezamki

Składniki
(na 16 porcji)

- 150 g sezamu,
- 2 łyżki miodu (ok. 48g).


Sposób przygotowania

1. Prażymy sezam.
2. Podgrzewamy miód.
3. Łączymy miód z sezamem.
4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską.
6. Sezamki chłodzimy w lodówce ok. 1 h.
7. Kroimy sezamki w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce).




Sezamki są bogate w:

- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z miodu.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 12 g 
Energia: 66,6 kcal
 Białko: 2,1 g   
Tłuszcz: 5,4 g  
Węglowodany: 3,2 g 
Błonnik pokarmowy : 0,7 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



5 komentarzy:

  1. Ooo super! Wykorzystam:)

    Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sezamki..... :) Ale miałam dbać o linię... Kusisz!

    OdpowiedzUsuń