Składniki
(na 16 porcji)
- 150 g sezamu,
- 2 łyżki miodu (ok. 48g).
Sposób przygotowania
1. Prażymy sezam.
2. Podgrzewamy miód.
3. Łączymy miód z sezamem.
4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i
przyciskamy deską.
6. Sezamki chłodzimy w lodówce ok. 1 h.
7. Kroimy sezamki w ulubione kształty (przechowujemy
najlepiej w lodówce).
Sezamki są bogate w:
- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z miodu.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 12 g
Energia: 66,6 kcal
Białko:
2,1 g
Tłuszcz: 5,4 g
Węglowodany:
3,2 g
Błonnik
pokarmowy : 0,7 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń