niedziela, 8 lutego 2015

Domowe sezamki

Składniki
(na 16 porcji)

- 150 g sezamu,
- 2 łyżki miodu (ok. 48g).


Sposób przygotowania

1. Prażymy sezam.
2. Podgrzewamy miód.
3. Łączymy miód z sezamem.
4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską.
6. Sezamki chłodzimy w lodówce ok. 1 h.
7. Kroimy sezamki w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce).




Sezamki są bogate w:

- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z miodu.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 12 g 
Energia: 66,6 kcal
 Białko: 2,1 g   
Tłuszcz: 5,4 g  
Węglowodany: 3,2 g 
Błonnik pokarmowy : 0,7 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.