piątek, 6 lutego 2015

Koktajl bananowo-kakaowy

Składniki
(na 1 porcję)

- 1 banan (ok. 120g),
- ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- łyżeczka kakao (ok. 5g).


Sposób przygotowania

1. Miksujemy banana z mlekiem i kakao.




Koktajl bananowo-kakaowy jest bogaty w:

- wapń (pochodzący z mleka), który jest składnikiem kości i zębów,
- potas (pochodzący z banana), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- magnez (pochodzący z kakao), który także odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 250 ml  
Energia: 200,2 kcal   
Białko: 6,4 g   
Tłuszcze: 4,0 g  
Węglowodany: 36,9 g 
Błonnik pokarmowy : 2,3 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Robię dużo koktajli, ale na to bym nie wpadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie banana z kakao :) Wygląda przepysznie i ta pianka bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto i pysznie- najlepiej! :)
    zapraszam- http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry.Właśnie piję ów koktajl i muszę przyznać,że jest świetny.Dziękuję za podanie przepisu.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń