sobota, 31 stycznia 2015

Pralinki czekoladowe

Składniki
(na 20 sztuk- 10 porcji)

- 35 g amarantusa ekspanowanego,
- 15 daktyli suszonych (ok. 75g),
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g).

Do obtoczenia pralinek
- łyżeczka kakao (ok. 5g).


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
2. Daktyle miksujemy.
3. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
4. Mieszamy daktyle z amarantusem i rozpuszczoną czekoladą.
5. Formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao i umieszczamy w papilotkach.




Pralinki amarantusowe są bogate w:

- wapń (pochodzący z amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez (pochodzący z czekolady), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji (2 sztuki):

Porcja waży: ok. 20 g  
Energia: 65,0 kcal   
Białko: 1,1 g   
Tłuszcze: 2,1 g  
Węglowodany: 10,7 g 
Błonnik pokarmowy : 1,3 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie, nie przepadam za amarantusem, ale w tej wersji może mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie wypróbuj. P.S jeżeli nie przepadasz za gorzkim smakiem kakao, to nie obtaczaj w nim kuleczek ;-)

    OdpowiedzUsuń