Składniki
(na 20 sztuk- 10 porcji)
- 35 g amarantusa ekspanowanego,
- 15 daktyli suszonych (ok. 75g),
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g).
Do obtoczenia pralinek
- łyżeczka kakao (ok. 5g).
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
2. Daktyle miksujemy.
3. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
4. Mieszamy daktyle z amarantusem i rozpuszczoną czekoladą.
5. Formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao i umieszczamy w
papilotkach.
Pralinki amarantusowe są bogate w:
- wapń (pochodzący z
amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez (pochodzący
z czekolady), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy
(pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji (2 sztuki):
Porcja
waży: ok. 20 g
Energia: 65,0 kcal
Białko: 1,1 g
Tłuszcze: 2,1 g
Węglowodany:
10,7 g
Błonnik
pokarmowy : 1,3 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń