Składniki:
(na 9
bułeczek)
- 1 szklanka mąki
pszennej (ok. 130g),
- 2 szklanki mąki
pszennej razowej (ok. 240g),
- ok. 1 ½ szklanki
ciepłej wody,
- 15g świeżych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z
oliwek (ok. 20g),
- 4 łyżki słonecznika
(ok. 40g).
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania
1. Drożdże mieszamy z
1½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki pszennej.
2. Drożdże
pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
3. Wyrośnięte drożdże
mieszamy z mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek, solą i uprażonymi
2 łyżkami nasion słonecznika.
4. Zagniatamy ciasto.
5. Ciasto pozostawiamy
do wyrośnięcia na ok. 45 min.
6. Ciasto dzielimy na 9 porcji i formujemy
bułeczki.
7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej
papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy nasionami
słonecznika.
8. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10
min i pieczemy w 180ºC przez ok. 15 do 20 minut.
Bułeczki są bogate w:
- błonnik
pokarmowy , które daje uczucie sytości,
-
wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i
przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 90 g
Energia: 177,9 kcal
Białko: 5,9 g
Tłuszcze: 4,8 g
Węglowodany:
30,9 g
Błonnik
pokarmowy : 3,5 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń