niedziela, 25 stycznia 2015

Bułeczki ze słonecznikiem

Składniki:
(na 9 bułeczek)

- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130g),
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240g),
- ok. 1 ½ szklanki ciepłej wody,
- 15g świeżych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g),
- 4 łyżki słonecznika (ok. 40g).
- 1 łyżeczka soli.


Sposób przygotowania

1. Drożdże mieszamy z 1½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki pszennej.
2. Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
3. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek, solą i uprażonymi 2 łyżkami nasion słonecznika.
4. Zagniatamy ciasto.
5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
6. Ciasto dzielimy na 9 porcji i formujemy bułeczki.
7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy nasionami słonecznika.
8. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min i pieczemy w 180ºC przez ok. 15 do 20 minut.




Bułeczki są bogate w:

- błonnik pokarmowy , które daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 90 g  
Energia: 177,9 kcal   
Białko: 5,9 g   
Tłuszcze: 4,8 g  
Węglowodany: 30,9 g 
Błonnik pokarmowy : 3,5 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.