poniedziałek, 19 stycznia 2015

Risotto porowo-ziemniaczane

Składniki
(na 2  porcje)

- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 1 por (ok. 140g),
-
 2 ziemniaki (ok. 140g),
- przyprawy: sól pieprz, estragon,
- szklanka ryżu na risotto (ok. 190g),
-  około 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml).


Sposób przygotowania

1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i ryż (smażymy ok. 1 min.)
3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy ok. 10 min.
4. Do garnka ryżu dodajemy podgotowane ziemniaki i ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż ryż będzie miękki).
5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.



Risotto jest bogate w:

- potas (pochodzący z ziemniaków), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g  
Energia: 441,9 kcal   
Białko: 10,5 g   
Tłuszcze: 3,7 g  
Węglowodany: 96,7 g 
Błonnik pokarmowy : 6,5 g





Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz