Składniki
(na 2 porcje)
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 1 por (ok. 140g),
- 2 ziemniaki (ok. 140g),
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 1 por (ok. 140g),
- 2 ziemniaki (ok. 140g),
-
przyprawy: sól pieprz, estragon,
- szklanka ryżu na risotto (ok. 190g),
- około 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml).
Sposób przygotowania
- szklanka ryżu na risotto (ok. 190g),
- około 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml).
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i ryż (smażymy ok. 1 min.)
3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy ok. 10 min.
4. Do garnka ryżu dodajemy podgotowane ziemniaki i ½ szklanki bulionu warzywnego,
gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż ryż
będzie miękki).
5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.
Risotto jest bogate w:
-
potas (pochodzący z ziemniaków), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie
bodźców nerwowych,
-
witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa
odporność.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 400 g
Energia: 441,9 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany:
96,7 g
Błonnik
pokarmowy : 6,5 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.