Składniki
(na 25 sztuk- 5 porcji)
- 1 łyżka cukru (ok. 10g),
- 2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 180g),
- 2 białka (ok. 80g),
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ok. 24g).
Sposób przygotowania
- 1 łyżka cukru (ok. 10g),
- 2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 180g),
- 2 białka (ok. 80g),
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ok. 24g).
Sposób przygotowania
1. Ubijamy białka jaja na
sztywną pianę (ze szczypta soli).
2. Pod koniec ubijania
dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
3. Pianę mieszamy
delikatnie z wiórkami kokosowymi.
4. Formuujemy kuleczki i
wykładamy na blachę.
5. Kokosanki pieczemy ok.
15 min. w 180 ⁰C.
Kokosanki są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 60 g
Energia: 251,3 kcal
Białko: 3,8 g
Tłuszcze: 22,8 g
Węglowodany:
16,0 g
Błonnik
pokarmowy : 7,6 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń