piątek, 16 stycznia 2015

Kokosanki

Składniki 
(na 25 sztuk- 5 porcji)
 
- 1 łyżka cukru (ok. 10g),
- 2 szklanki  wiórków kokosowych (ok.  180g),
- 2 białka (ok. 80g),
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ok. 24g).


Sposób przygotowania

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę (ze szczypta soli).
2. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
3. Pianę mieszamy delikatnie z wiórkami kokosowymi.
4. Formuujemy kuleczki i wykładamy na blachę.
5. Kokosanki pieczemy ok. 15 min. w 180 C.




Kokosanki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 60 g  
Energia: 251,3 kcal   
Białko: 3,8 g   
Tłuszcze: 22,8 g  
Węglowodany: 16,0 g 
Błonnik pokarmowy : 7,6 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.