środa, 14 stycznia 2015

Batoniki owocowe

Składniki
(na 10 batonów)

- szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 2 łyżki sezamu (ok. 20g),
-2 łyżki maku (ok.20g),
- 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20g),
- 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g),
- 2 łyżki orzechów arachidowych (ok. 20g),
- 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g),
- 4 łyżki słonecznika (ok. 40g)
- 15 daktyli (ok. 75 g),
- 8 suszonych moreli (ok. 80g),
- 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g),
- szklanka wrzątku.


Sposób przygotowania

1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją.
2. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni.
3. Suszone daktyle miksujemy na gładką pastę.
4. Suszone owoce kroimy na drobniejsze kawałki.
5. Wszystkie składniki razem łączymy i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Całość pieczemy w 170⁰C przez ok. 60 min.




Batony są bogate w: 

- magnez (pochodzący z orzechów), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z orzechów i płatków owsianych), który zwiększa perystaltykę jelit i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów, nasion słonecznika, siemienia lnianego), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 60 g  
Energia: 155,9 kcal   
Białko: 5,1 g   
Tłuszcze: 8,4 g  
Węglowodany: 17,9 g 
Błonnik pokarmowy : 3,0 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.