Składniki
(na 10
batonów)
- szklanka
płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 2 łyżki
sezamu (ok. 20g),
-2 łyżki maku
(ok.20g),
- 2 łyżki
siemienia lnianego (ok. 20g),
- 2 łyżki
orzechów włoskich (ok. 20g),
- 2 łyżki
orzechów arachidowych (ok. 20g),
- 2 łyżki
płatków migdałowych (ok. 20g),
- 4 łyżki
słonecznika (ok. 40g)
- 15 daktyli
(ok. 75 g),
- 8 suszonych
moreli (ok. 80g),
- 2 łyżki
suszonej żurawiny (ok. 20g),
- szklanka
wrzątku.
Sposób
przygotowania
1. Płatki
owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją.
2. Orzechy i
migdały prażymy na suchej patelni.
3. Suszone
daktyle miksujemy na gładką pastę.
4. Suszone
owoce kroimy na drobniejsze kawałki.
5. Wszystkie
składniki razem łączymy i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Całość
pieczemy w 170⁰C przez ok. 60 min.
Batony są
bogate w:
- magnez
(pochodzący z orzechów), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców
nerwowych,
- błonnik
pokarmowy (pochodzący z orzechów i płatków owsianych), który zwiększa perystaltykę
jelit i daje uczucie sytości,
-
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów, nasion słonecznika,
siemienia lnianego), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo,
- wapń
(pochodzący z maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 60 g
Energia: 155,9 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 8,4 g
Węglowodany:
17,9 g
Błonnik
pokarmowy : 3,0 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń