środa, 14 stycznia 2015

Batoniki owocowe

Składniki
(na 10 batonów)

- szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 2 łyżki sezamu (ok. 20g),
-2 łyżki maku (ok.20g),
- 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20g),
- 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g),
- 2 łyżki orzechów arachidowych (ok. 20g),
- 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g),
- 4 łyżki słonecznika (ok. 40g)
- 15 daktyli (ok. 75 g),
- 8 suszonych moreli (ok. 80g),
- 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g),
- szklanka wrzątku.


Sposób przygotowania

1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją.
2. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni.
3. Suszone daktyle miksujemy na gładką pastę.
4. Suszone owoce kroimy na drobniejsze kawałki.
5. Wszystkie składniki razem łączymy i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Całość pieczemy w 170⁰C przez ok. 60 min.




Batony są bogate w: 

- magnez (pochodzący z orzechów), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z orzechów i płatków owsianych), który zwiększa perystaltykę jelit i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów, nasion słonecznika, siemienia lnianego), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 60 g  
Energia: 155,9 kcal   
Białko: 5,1 g   
Tłuszcze: 8,4 g  
Węglowodany: 17,9 g 
Błonnik pokarmowy : 3,0 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

5 komentarzy:

  1. Kiedy najlepiej dzielić ciasto na batoniki:) ? Czy zaraz po wyjęciu z piekarnika ?
    Przepis godny wypróbowania, więc :)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jest je pokroić w trakcie pieczenia ;-)

      Usuń
    2. Dobrze wiedzieć:) Dziękuję:)!

      Usuń