niedziela, 11 stycznia 2015

Bułeczki z czosnkiem

Składniki:
(na 8 bułeczek)

- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130g),
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240g),
- ok. 1 ½ szklanki ciepłej wody,
- 15g świeżych drożdży,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (ok. 30g),
- zioła prowansalskie,
- 8 ząbków czosnku (ok. 40g),
- 1 łyżeczka soli.


Sposób przygotowania

1. Drożdże mieszamy z 1½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki pszennej.
2. Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
3. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek i  solą.
4. Zagniatamy ciasto.
5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
6. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy bułeczki.
7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
8.W bułeczkach tworzymy charakterystyczną „rynienkę” i wlewamy tam oliwę z oliwek zmieszaną z ziołami i wyciśniętym czosnkiem.
9. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min a następnie pieczemy w 180ºC przez ok. 15 min.



Bułeczki są bogate w:

- błonnik pokarmowy , który daje uczucie sytości,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 95 g  
Energia: 193,6 kcal   
Białko: 5,6 g   
Tłuszcze: 4,9 g  
Węglowodany: 35,2 g 
Błonnik pokarmowy : 3,8 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie, aż z chęcią bym zjadła, tylko będę musiała popracować nad zmianą mąki :)

    OdpowiedzUsuń