Składniki:
(na 8
bułeczek)
- 1 szklanka mąki
pszennej (ok. 130g),
- 2 szklanki mąki
pszennej razowej (ok. 240g),
- ok. 1 ½ szklanki
ciepłej wody,
- 15g świeżych drożdży,
- 3 łyżki oliwy z
oliwek (ok. 30g),
- zioła prowansalskie,
- 8 ząbków czosnku
(ok. 40g),
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania
1. Drożdże mieszamy z
1½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki pszennej.
2. Drożdże
pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
3. Wyrośnięte drożdże
mieszamy z mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek i solą.
4. Zagniatamy ciasto.
5. Ciasto pozostawiamy
do wyrośnięcia na ok. 45 min.
6. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy
bułeczki.
7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej
papierem do pieczenia.
8.W bułeczkach tworzymy charakterystyczną
„rynienkę” i wlewamy tam oliwę z oliwek zmieszaną z ziołami i wyciśniętym
czosnkiem.
9. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10
min a następnie pieczemy w 180ºC przez ok. 15 min.
Bułeczki są bogate w:
- błonnik
pokarmowy , który daje uczucie sytości,
- jednonienasycone
kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 95 g
Energia: 193,6 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 4,9 g
Węglowodany:
35,2 g
Błonnik
pokarmowy : 3,8 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń