piątek, 9 stycznia 2015

Fasolka w sosie pomidorowym

Składniki
(na 2 porcje)

- 2 szklanki fasoli (ok. 340g),
- ½ papryki (ok. 100g),
- 1 cebula (ok. 80g),
- ½ pora (ok. 50g)
- łyżeczka oleju  rzepakowego (ok. 5g),
- szklanka passaty pomidorowej (ok. 200 ml)
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka i ostra, ulubione zioła.


Sposób przygotowania

1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju  rzepakowym.
2. Do cebuli dodajemy plastry pora i paprykę pokrojoną w kosteczkę.
3. Warzywa dusimy ok. 10 min.
4. Do warzyw dodajemy passatę i fasolę.
5. Całość doprawiamy do smaku.




Fasolka po bretońsku wegetariańska jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 390 g  
Energia: 253,9 kcal   
Białko: 16,2 g   
Tłuszcze: 4,3 g  
Węglowodany: 50,9 g 
Błonnik pokarmowy : 13,9 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.