(na 2 porcje)
- 2 szklanki fasoli (ok. 340g),
- ½ papryki (ok. 100g),
- 1 cebula (ok. 80g),
- ½ pora (ok. 50g)
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- szklanka passaty pomidorowej
(ok. 200 ml)
- przyprawy: pieprz, sól, słodka
papryka i ostra, ulubione zioła.
Sposób przygotowania
1. Cebulę drobno kroimy i szklimy
na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli dodajemy plastry
pora i paprykę pokrojoną w kosteczkę.
3. Warzywa dusimy
ok. 10 min.
4. Do warzyw
dodajemy passatę i fasolę.
5. Całość doprawiamy
do smaku.
Fasolka po bretońsku
wegetariańska jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje
uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa
przeciwdepresyjnie.
Porcja waży: ok. 390 g
Energia: 253,9 kcal
Białko: 16,2 g
Tłuszcze: 4,3 g
Węglowodany: 50,9 g
Błonnik pokarmowy : 13,9 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.